crta

Blog - siječanj 2013
srijeda, siječanj 30, 2013

Bit će da je "Eros onoga svijeta" omiljena opera one erotoksične babe Jude.

bolegr @ 11:27 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, siječanj 26, 2013

Otkazana predstava Shakespeareova Hamleta na sljedećim Dubrovačkim ljetnim igrama!

Hamlet

Povodom sinoćnjih tužnih vijesti iz Španjolske, direktor predstojećih Dubrovačkih ljetnih igara, svjetski poznati i priznati kazališni redatelj Krešimir Dolenčić otkazao je izvedbu tradicionalne predstave
Shakespeareova Hamleta na sljedećim Dubrovačkim ljetnim igrama. Dolenčić je izjavio kako "smatra da bi u novonastaloj situaciji, nakon tužnih vijesti iz prijateljske nam Katalonije, igranje ove predstave povrijedilo osjećaje Hrvata kako u Domovini, tako i van nje, i kako bi moglo izazvati eskalaciju sukoba domaćeg pučanstva sa dragim gostima, poglavito onima iz skandinavskog podneblja", te dodao: "A i tradicije su tu da se ruše."

Oglasio se i gradonačelnik Dubrovnika doktor Andro Vlahušić. U kratkoj potpori Dolenčiću naglasio je kako ne vidi razloga za zabrinutost po pitanju programa DLJI jer zna kako je ova odluka u skladu sa planovima za ovu sezonu i da "ovaj potez neće naškoditi turističkom prosperitetu grada Dubrovnika s obzirom da će turisti u gradu manje samo sjediti u mraku, a više šetati ulicama i time biti podložniji penalizaciji".

Izjave bivšeg direktora DLJI, gospodina Ivice Prlendera, još nema, ali je kolegi Dolenčiću poruku podrške poslao ravnatelj Dramskog kazališta Gavella, gospodin Darko Stazić.bolegr @ 00:57 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 23, 2013

Letiš, kliziš, padaš... Konačno, tresneš o dno, misliš, to je to, ili ostaješ ili se penješ.


A onda, čuješ neko pucketanje i shvatiš: dno je od tankog leda.

Nastavit će se...bolegr @ 08:57 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 22, 2013

 

 

 

Meni tu nešto nije jasno: jel' ti psi uzalud laju za karavanama ili su karavane psima tek prolazna stvar?

 

 
bolegr @ 10:58 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, siječanj 19, 2013

Nakon pojave sramotnog prvog plakata Studija Ucuclić za skarednu predstavu "Fine mrkve djevojke" Made Tadanića, kojim su povrijeđeni osjećaji nadrealno velikog broja poljoprivrednika, kojega je uspješno i brže od snijega sa zagrebačkih ulica, uime slobode i tolerancije maknuo gradonačelnik Bando Milanić (plakat, ne Madu), i koji se po tom pitanju još jednom pokroviteljski oglasio: "Nisam znao da će to izazvati veliku polemiku. Ako već pljuvačine u medijima mora biti, onda neka se dopusti da se strane pljuju međusobno. Manje mudar gradonačelnik od mene bi na ove napada, koji dolaze, uvjetno govorim s lijeva, rekao - oprosti im Bože jer ne znaju što govore. Malo više mudar gradonačelnik, a udvaram si da jesam, bi odgovorio - oni koji su kritizirali ne mogu ući u moju kožu, a još manje u kožu poljoprivrednika. Kad bi mogli ući u moju kožu znali bi što onda to ne bi govorili. Stao sam iza svog poteza kao gradonačelnik svih građana, kao i poljoprivrednika. Napravio bih isto i da neka zemljoradnička manjinska zajednica doživi isti osjećaj. Ovo je grad tolerancije, suživota i ja sam gradonačelnik svih građana. Ja to ne glumim, ja to živim. I to svi znaju. Prema tome, ima li što sporno? Nema.", a ravnatelj Stazo Darkić strgao sa zidova dramskog kazališta Gavella, pojavila se i inačica plakata na kojem umjesto dviju zagrljenih mrkava moderne sorte (koja čini preko 95% od ukupne količine mrkava prema posljednjem popisu iz 2012. godine), pri čemu druga mrkva drži ruku na intimnim zonama prve, prikazuje dvije zagrljene mrkve stare, skoro izumrle i sa ovih krajeva protjerane divlje sorte u jednakoj pozi.fine mrkve djevojke


Na ovu novu skandaloznu pojavu priopćenjem za medije reagirao je i predsjednik Hrvatske zadruge zemljoradnika dr. Njivoslav Baštijan.

"Zemljoradnja je oduvijek bila predmetom inspiracije i za zemljoradnike i za one koji to nisu. Zemljoradnički simboli i ostale zemljoradničke vrijednosti predmetom su poštovanja svakog zemljoradnika, a kada su u pitanju i poljoprivreda i zemljoradnja, posebno mjesto zauzima Daucus carota ili Daucus carota L. ssp. carota, majka Daucus carota L. ssp. sativus iz porodice Apiaceae, kako se u poljoprivrednoj terminologiji kolokvijalno naziva i mrkvom, i koja je jedna od rijetkih biljaka u povijesti koju se jednako poštuje i u poljoprivredi i zemljoradnji.", ističe u priopćenju predsjednik Hrvatske zadruge zemljoradnika dr. Njivoslav Baštijan.

Dodaje kako se u proteklim vremenima dopuštalo vrijeđanje poljoprivredničkih i svakih drugih osjećaja zbog niskog stupnja civilizacijskog razvoja, no, upozorava dr. Baštijan, "trend vrijeđanja poljoprivredničkih osjećaja pod raznim krinkama slobode, sve više jača."

Ističe kako slobodno izražavanje "ne podrazumijeva vrijeđanje ni u kojem smislu pa tak ni vrijeđanje poljoprivredničkih osjećaja", te kako je "neprihvatljivo da drugi određuju što je za koga uvrjedljivo pa tako i kada je u pitanju poljoprivreda."

Slika na plakatu za predstavu "Fine mrkve djevojke" uvrijedila je zemljoradnike i u prvoj verziji koja je tradicionalno poljoprivrednička. "Još više zabrinjava istaknuta želja da se zemljoradnici, ukoliko to nisu shvatili s prvog plakata, uvrijede posebno izrađujući plakat u kojima su likovi prikazani kao eksplicitno raozdjevene Daucus carota L. ssp. carota.", navodi se u priopćenju.

Najoštrije osuđujući vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i poljoprivredničkih osjećaja, Zemljoradnička zajednica u Hrvatskoj "poziva sve umjetnike da svojim kreativnim umjetničkim radom oplemene naše društvo, vodeći računa da neće nekoga uvrijediti", jer "vrijeđanje nije umjetnost, niti je to bilo čije pravo ni sloboda", zaključuje predsjednik Hrvatske zadruge zemljoradnika dr. Njivoslav Baštijan.

bolegr @ 18:52 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 17, 2013Makni šator, a ne plakat! *


 
_________________________________________________________________________________
* u originalnom pozivu pisalo je i "majmune", no kako od 1. siječnja 2013. g. definicija slobode
   govorenja u RH ima neku devijaciju, ta je opća imenica vrlo osobnog karaktera - izostavljena


bolegr @ 08:24 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 14, 2013


Čišćenje snijega je k'o pranje posuđa. Tko ne vjeruje nek' proba ono drugo.


bolegr @ 21:28 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, siječanj 12, 2013

Događa mi se to. Periodično... (ovo pišem potajice, dok se primirila, bit će drijema).

Svojeglava je. Stoposto. Evo se već nekoliko sati trudim, a ona ni da bi - ne da se skinuti i šlus!

Pokušao sam sve provjerene i neprovjerene metode, fina hrana, zamamna juhica balansiranih okusa, lagano tretiran lijep komad mesa, sezonske povrtne delicije, topla pića orijentalnih krajeva, citrusi, cimet, čaj, vino, ruže... I ništa.

Probao sam sa tableticama. Podmetnuo dok nije obraćala pažnju, između dvije rečenice i u jednom gutljaju čaja, misleći kako će je sve to zamantati, iako sam trebao za to iskoristiti kuhano vino, valjda bi žešće djelovalo, i kako će izgubiti nit, kako će mi uspjeti, skinut ću je, a ono - opet ništa.

Nagovarao sam je i bez uvijanja, laskanja i snubljenja, onako, direktno u glavu. Nek' pođemo zajedno grijati krevet: čista posteljina apstraktnih monokromatskih dezena, lagani antialergijski prekrivači, jastuk ergonomičan i multifunkcionalan...

Na koncu, nakon svih onih lijepih pokušaja, pristala je! Pala na najobičniju foru poziva u krevet i pristala samo leći. Za sada. Al' se skinut' ne da. Temperatura.


bolegr @ 20:15 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 8, 2013
Kontejneradijator

... za siromašni sloj društva skrbi na ispravan način!


bolegr @ 11:18 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, siječanj 5, 2013
Ajd što su razjebali komunističku revoluciju, nije to za svakoga, ali i industrijsku će.

bolegr @ 23:57 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 3, 2013

Vlado,

Jest, uobičajeno je pismo počinjati sa "poštovana" ili "draga", ali nekako mi se čini da treba biti iskren i ne lagati u samom početku jer tko zna gdje bismo mogli završiti oslanjajući se na zablude.

Dakle, teta Magda W. je otišla, ima evo već preko tri godine, a skoro će dvije otkako nas Lastan napustio. Ostali li mi samo vi jedini koje mogu pitati za jedno malo pojašnjenje, za savjet. Ako može...

Naime, imam jednog prijatelja koji ima jedan problem. Nije to problem sa onim dolje boleštinama, za to bi se taj moj prijatelj obratio dermatologu, ili bih to ja učinio umjesto njega, normalno. Problem je drugačije, više onako virtualne prirode.

Gledajte, malo sam u nedoumici otkako nam je počela ova 2013. godina nove ere. Muči me jedan problem, strašno. 'Oćureći, tog mog prijatelja muči taj problem, a vezan je za neke članke. U kaznenom zakonu, da ne biste mislili da su neki ogoljeni ženski u pitanju. To su oni članci pod brojevima 147 i 148 i u kojima je konačno osmišljen način da se spriječi silno forumaško klevetanje i laganje i ono odiozno komentiranje po portalima, društvenim mrežama i blogovima, i što svesrdno pozdravljam kao konačan obračun sa gnijezdom zla, sa glavnim krivcima za gospodarsko, političko, sportsko, estradno, vjersko i zdravstveno stanje u državi. Dosta je bilo širenja mržnje i netolerancije, poticanja na zločine! Dosta je kleveta i laži po međumrežju!

Međutim, nije sve u tim i takvim namjerama, stečenim u hrvatskim, velikom većinom katoličkim obiteljima kako piše u službenom izviješću Državnog statističkog zavoda koji svoj posao oko popisa stanovništva obavi u rekordnom roku, otprilike između dvije Dinamove pobjede u Ligi prvaka ('ajd, nisu baš rezultatske pobjede, ali za njih je pobjeda sve što nije poraz, a ponekad i više od toga, tojest - manje). Ima tu i pogrešaka nenamjernog karaktera. Normalnom se čovjeku i greška dogodi. Malo nepažnje i zabiješ se u nečiji auto, ili motocikl, ili jedrilicu, netko smrtno strada, pa svejedno ne guliš zbog te sitnice od nepažnje desetke godina već maksimalno malo manje od minimalnog perioda, jel'.

Kako u vožnji, tako i u pisanju. Omakne se ponekad čovjeku koji piše, jer tko piše taj i griješi, pa zatipka, preskoči neko slovo i nastade belaj.

Veliki je dio asocijativne prirode, kao naprimjer tajfun - tajkun, vlada - klada, zajednica - zajebnica, esdepe - hadeze, partija - parija, jasno - jadno i slično. Neke su, i sami ćete priznati - bizarne, ali neke imaju smisla. A podsvijest je teško kontrolirati, čak i usmjeravati ma koliko se neki godinama trudili na tome raditi.

I taj "qwertz" raspored zna biti nezgodan (na Dvoraka neću ni pomisliti). Pade mi na pamet, a povodom onog kukurikuluma oko kojeg oni likovi u nacifranim haljinama lome žezla u konfrontaciji interesa, da se i hrvatski helsinški odbor javio sa priopćenjem svojeg predsjednika pa ne mogu ne podsjetiti vas kako su slova "P" i "Č" jedno iznad drugog na tipkovnici. Baš kao i "M" i "K".

Onda imamo primjere da su neke tipkovnice malo neispravne. Znate ono kad padne koja mrva kruha, kakav kristalić šećera, komadić sira među te tipke pa nikako van, i to padne tamo među one samoglasnike (koje neki zovu i otvornicima) "U", "I" i "O" pa se podvuče pod srednju tipku, a kad čovjek krene pisati kakav komentar na tom vražjem internetu počnu mu se riječi pojavljivati u pomalo skraćenom obliku, kao naprimjer "fskalzacja", "ndoktrnacja", "ndgnacja", "dot". A tek problem koji može nastati s imenima!? Dok kažeš keks, Ivo ostane bez prvog slova! Baš kao što bi se dogodilo, da je onaj komadić sira, kristalić šećera ili koja mrva kruha zapela na lijevoj strani negdje između "S" i "D" pa od odbora nastane obor... ima i toga.

A brojevi. Znate kako su one tipke s desne strane tipkovnice posložene malo drugačije od onih na telefonima i mobitelima pa prevari čovjeka u tren i dok shvati što je napisao - prođe baka s kolačima. Pogriješe profesionalci, računovođe u bilancama i sličnim stvarima. Kao naprimjer, imaju namjeru upisati plaćanje poreza od 159 tisuća kuna, a plate 753 tisuće. Omaklo se. A ako se omakne profesionalcima, zašto ne bi mogli amateri? i Reć'emo, umjesto umjesto broja 147 ili 148 njima neprofesionalno ispadne 133.

O problemu koji mogu imati disleksičari, ljudi sa osteoporozom, multiplom i Parkinsonom da ni ne govorimo.

Jasno, ljudi danas imaju sve manje vremena, napišu nešto i idu dalje, na druge portale (umalo napisah - oltare), pod druge tekstove iskazati svoja mišljenja i osjećaje, nema se vremena za čitanje već napisanih misli. S druge strane, na nekim se mjestima jednom upisano brisati više ne može! Nema natrag! A internet trpi sve! K'o papir. Ako ne i više. Istina, na mnogim se mjestima upisano može uređivati, popravljati, editirati i krivo se napisano dade popraviti, ali dok primijetiš svoju pogrešku i kreneš ispravljati već je netko drugi istu primijetio i proces tužbe, suđenja i presude može početi.

Vidite vi što je to? Ne bi čovjek vjerovao što se sve može izdogađati zbog tih jednostavnih glupih tifpelera, a svi znamo da su tipfeleri tek trunje u oku čitača. Prilično nezgodno. A može se dogoditi svakome.

I je li to sad za tako drakonsko kažnjavanje?

Mislim, nek' smo načisto s jednim: meni nije bio cilj niti vrijeđati koga za 180 dnevnica niti sramotiti za dvostruko više od 180 dnevnica ili klevetati za pola k dnevnica (što je upola manje od pun k dnevnica, ali je pun k previše), već sam zabrinut zato jer takvih kao što je taj moj prijatelj sigurno ima još, a ne bi bilo dobro da poradi običnih tipfelera ili naoko bezazlenih boljetica ljudi plaćaju kazne. Ili im se možda, ako nemaju da plate jer imaju nepristojnu plaću za razliku od nekih, dogodi puni pansion zatvorenog tipa u vašem aranžmanu?

S nadom da ćete mi odgovoriti u najkraćem mogućem roku, srdačno vas pozdravljam.

Unaprijed zahvalan,
(evo sam se, pišući vam ovo, toliko uživio u problem tog mog prijatelja da sam skoro napisao - zavaljan)
Bolegr

PS
Nego, skoro zaboravih, ako može samo još jedno pitanje: znate li tko najviše vrijeđa i izvrgava sramoćenju državljane Republike Hrvatske, što kod kuće, što po svijetu?
Ako odgovor ne znate, pitanje smatrajte - retoričkim.


bolegr @ 11:24 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
©
Creative Commons License
Based on a work at www.bolegr.bloger.hr.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.bolegr.bloger.hr
crta


crtice i tockice
Index.hr
Nema zapisa.