crta

Blog - travanj 2014
četvrtak, travanj 17, 2014

​Nametljivo ponašanje uvršteno je u novi Kazneni zakon koji je na snazi od 1. siječnja 2013., a kažnjava se s jednom do tri godine zatvora.

Tako članak 140 novog Zakona kaže:

Tko ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom uspostavi ili nastoji uspostaviti neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Te, ako je djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno u odnosu na sadašnjeg ili bivšeg bračnog ili izvanbračnog druga ili istospolnog partnera, osobu s kojom je počinitelj bio u intimnoj vezi ili prema djetetu, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Svaka 12. žena i svaki 45. muškarac postati će žrtvom proganjanja jednom u životu. U prosjeku proganjane traje oko dvije godine, a čak 11% žrtava preselilo se u drugi grad bježeći od progonitelja.

Proganjanje uključuje niz ponašanja jedne osobe (progonitelja) čija je namjera ostvariti kontakt s drugom osobom (žrtvom) koja je taj kontakt jasno obznanila da ne želi. Kontakt može biti osobno pojavljivanje i/ili zvanje telefonom, slanje poruka ili mailova.

Pametnome - dosta.

bolegr @ 21:32 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
©
Creative Commons License
Based on a work at www.bolegr.bloger.hr.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://www.bolegr.bloger.hr
crta


crtice i tockice
Index.hr
Nema zapisa.